Domowe Żelki Owocowe

4.1/5 - (Ocen: 20)
Domowe żelki owocowe

Wskazówki

10 minut + 1h
całość
Wartość odżywcza 100 g żelków: 96 kcal \ B-8 g \ T-0 g \ W-14 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • mroż. owoce jagodowe z wiśniami – 200 g
  • woda – 1/2 szklanki (100 g)
  • żelatyna – 4 łyżki (32 g)
  • miód rzepakowy z maliną – 2 łyżki (50 g)

Przygotowanie

  1. Owoce przesyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i dużych kawałków owoców (zależy nam tylko na soku i ewentualnym miąższu).
  2. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Dodaj do soku owocowego i rozpuść.
  3. Dodaj miód (możesz też dodać ksylitol / erytrol / cukier, moje dzieci lubią miód,a szczególnie smakowy. Mieszaj, aż się rozpuści.
  4. Masę przelej do silikonowych foremek i odstaw do lodówki. Po godzinie powinny już być dobre 🙂

Domowe żelki owocowe to fantastyczna alternatywa dla mniej zdrowych żelków ze sklepu. Jestem pewna, że zasmakują Tobie i dzieciom 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 20)

Dodaj komentarz