
Wskazówki
10 minut + 1h
całość
Wartość odżywcza 100 g żelków: 96 kcal \ B-8 g \ T-0 g \ W-14 g \ BŁ-1 g
Składniki
- mroż. owoce jagodowe z wiśniami – 200 g
- woda – 1/2 szklanki (100 g)
- żelatyna – 4 łyżki (32 g)
- miód rzepakowy z maliną – 2 łyżki (50 g)
Przygotowanie
- Owoce przesyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i dużych kawałków owoców (zależy nam tylko na soku i ewentualnym miąższu).
- Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Dodaj do soku owocowego i rozpuść.
- Dodaj miód (możesz też dodać ksylitol / erytrol / cukier, moje dzieci lubią miód,a szczególnie smakowy. Mieszaj, aż się rozpuści.
- Masę przelej do silikonowych foremek i odstaw do lodówki. Po godzinie powinny już być dobre 🙂
Domowe żelki owocowe to fantastyczna alternatywa dla mniej zdrowych żelków ze sklepu. Jestem pewna, że zasmakują Tobie i dzieciom 🙂