Risotto czekoladowe z owocami

Risotto czekoladowe z owocami

Do garnka z grubym dnem wsypać przepłukany ryż, dolać mleko kokosowe (bądź inne roślinne) oraz pół szklanki wody. Gotować do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec dodać chili, cynamon, czekoladę, olej kokosowy i syrop daktylowy (może być miód, ksylitol, syrop z agawy, syrop klonowy bądź inne słodzidło).

Lody słony karmel

Lody „słony karmel”

Banany pokroić w plastry, ułożyć w pudełku (plasterek obok plasterka,tak aby się nie posklejały) i włożyć do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, a następnie odlać wodę. Wszystkie składniki przełożyć do blendera kielichowego i zblendować – sprzęt powinien mieć dużą moc.

Bezglutenowe placuszki z bananem

Bezglutenowe placuszki z bananem

Banana zblendować. Jaja zmiksować z ksylitolem. Dodać mleko kokosowe, przesianą mąkę, sodę i zmiksować ponownie. W razie potrzeby dolać wodę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy – nadmiar wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlewać małymi porcjami na patelnię.

Jaglanka z malinami, kiwi i bananem

Jaglanka z malinami, kiwi i bananem

Kaszę ugotować w mleku kokosowym (podprażyć na suchej patelni, przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przełozyć do garnuszka, zalać mlekiem i gotować). Wymieszać z nasionami chia i miodem. Przełożyć do miseczki. Podawać z owocami.

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Mango i awokado obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub w miarę możliwości słupki (grube, podłużne). Marchew zetrzeć na tarce. Rukolę opłukać i dokładnie osuszyć. Arkusze papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąkną. Na środku układać nieduże porcje składników.

Pudding chia z musem z mango

Pudding chia z musem z mango

Banana zmiksować z mlekiem kokosowym, dodać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na 15 minut i ponownie wymieszać. Przełożyć do lodówki. Po 2h wyciągnąć. Mango obrać i zblendować. Do pucharków nakładać naprzemiennie mus i pudding.