Wskazówki
15 minut 3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
398 kcal \ B-6 g \ W-43 g \ T-26 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Borówki – 50 g (1 garść)
- Jeżyny – 50 g (1 garść)
- Migdały w płatkach – 10 g (1 łyżka)
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
- Maliny – 50 g (1 garść)
- Mleko kokosowe – 220 g (1 szklanka)
- Syrop daktylowy – 15 g (1 łyżka)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 15 g (3 kostki)
- Ryż do risotto – 100 g (1/2 szklanki)
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Przyprawa chili – 1 szczypta
Przygotowanie
Do garnka z grubym dnem wsypać przepłukany ryż, dolać mleko kokosowe (bądź inne roślinne) oraz pół szklanki wody. Gotować do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec dodać chili, cynamon, czekoladę, olej kokosowy i syrop daktylowy (może być miód, ksylitol, syrop z agawy, syrop klonowy bądź inne słodzidło). Całoś przełożyć do miseczek i przystroić owocami.