Kolorowa sałatka

Kolorowa sałatka

Pomidory i ser kroimy w plastry. Sałatę wykładamy na talerz, następnie naprzemiennie układamy pomidory i mozarellę. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soku z cytryny, pieprzu, soli i ziół.

Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować, a następnie odlać wodę. Szpinak rozmrozić, wsadzić do jednego garnka z brokułem i zalać bulionem. Czosnek posiekać drobno, usmażyć na łyżce oliwy i dorzucić do garnka. Do smaku dodać sól, pieprz oraz bazylię. Chwilę pogotować i zmiksować. Opcjonalnie podawać z grzankami. Można również dodać jogurt naturalny aby trochę zakwasić zupę (podukt ten zawiera laktozę)

Napój imbirowo-cytrynowy

Napój imbirowo-cytrynowy

Imbir ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Przelewamy przez sitko i odstawiamy do przestygnięcia (tak aby podczas picia nie oparzyło języka), dodajemy miód i sok z cytryny

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy przepłukać, aby pozbyć się goryczy. Awokado i banana obrać, dodać kakao, miód i ugotowaną kaszę. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.

Sałatka z pieczonym łososiem

Sałatka z pieczonym łososiem

Łososia upiec w folii (według tego przepisu). Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pomidora pokroić w kostkę. Sałatę opłukać, przełożyć do miski. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Przełożyć do naczyń. Łososia rozdrobnić delikatnie i położyć na sałacie. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.