Tatar wołowy

Tatar wołowy

Wołowinę oczyścić i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Mięso wymieszać z oliwą, musztardą, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (koniecznie!). Cebulkę i ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę.

Malinowa owsianka z owocami

Malinowa owsianka z owocami

Mleko wlewamy do garnka, dosypujemy płatki owsiane i zagotowujemy. Dodajemy mrożone maliny, wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut (jeśli będzie za mało mleka, można go jeszcze dolać, bądź zastąpić wodą).

Owsianka czekoladowa z owocami

Owsianka czekoladowa z owocami

Mleko wlewamy do garnka, dosypujemy płatki owsiane, kakao i zagotowujemy. Dodajemy mrożone maliny, wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut (jeśli będzie za mało mleka, można go jeszcze dolać, bądź zastąpić wodą). Płatki przekładamy do miseczek, przystrajamy owocami, chia i pyłkiem pszczelim.

Kulki daktylowo-orzechowe

Kulki daktylowo-orzechowe

Migdały, orzechy i kakao zmiksować w robocie kuchennym na drobną mąkę, a następnie przełożyć do miski. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie odsączyć, przełożyć do misy blendera i zmiksować. Dodać orzechy z kakao.

Risotto czekoladowe z owocami

Risotto czekoladowe z owocami

Do garnka z grubym dnem wsypać przepłukany ryż, dolać mleko kokosowe (bądź inne roślinne) oraz pół szklanki wody. Gotować do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec dodać chili, cynamon, czekoladę, olej kokosowy i syrop daktylowy (może być miód, ksylitol, syrop z agawy, syrop klonowy bądź inne słodzidło).

Lody słony karmel

Lody „słony karmel”

Banany pokroić w plastry, ułożyć w pudełku (plasterek obok plasterka,tak aby się nie posklejały) i włożyć do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, a następnie odlać wodę. Wszystkie składniki przełożyć do blendera kielichowego i zblendować – sprzęt powinien mieć dużą moc.