
Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
389 kcal \ B-10 g \ W-51 g \ T-17 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Soda – 3 g (1/2 łyżeczki)
- Olej kokosowy – 15 g (1 łyżeczka)
- Banan – 120 g (1 sztuka)
- Ksylitol – 7 g (1 łyżeczka)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Mąka ryżowa – 36 g (3 łyżki)
- Mleko kokosowe – 30 g (3 łyżki)
- Mąka kasztanowa – 48 g (4 łyżki)
Przygotowanie
Banana zblendować. Jaja zmiksować z ksylitolem. Dodać mleko kokosowe, przesianą mąkę, sodę i zmiksować ponownie. W razie potrzeby dolać wodę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy – nadmiar wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlewać małymi porcjami na patelnię. Smażyć ok 1-2 min z każdej strony. Z przepisu wychodzi 10-12 placuszków.
Podawać z ulubionymi owocami, orzechami i sosem z banana.