Cukinia Caprese

5/5 - (Ocen: 1)
Cukinia Caprese

Wskazówki

40 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 257 kcal \ B-15 g \ T-19 g \ W-6 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 86 kcal \ B-5 g \ T-6 g \ W-2 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • cukinia – 1 sztuka (300 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
  • pesto z bazylii – 2 łyżeczki (20 g)
  • ser mozzarella – 1 opakowanie (125 g)
  • pomidor malinowy – 1 sztuka (150 g)
  • suszone pomidory z czosnkiem – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Cukinię przekrój na pół i wydrąż. Lekko osól, skrop oliwą i przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w 180C.
  2. Podpieczoną cukinię posmaruj pesto i obłóż plasterkami pomidora oraz mozzarellą. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie suszonymi pomidorami z czosnkiem. Piecz 12-13 minut.

Cukinia Caprese to pomysł na pyszną kolację, śniadanie lub dodatek do mięsa. Robi się szybko i pysznie smakuje.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz