
Wskazówki
40 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 257 kcal \ B-15 g \ T-19 g \ W-6 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 86 kcal \ B-5 g \ T-6 g \ W-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cukinia – 1 sztuka (300 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
- pesto z bazylii – 2 łyżeczki (20 g)
- ser mozzarella – 1 opakowanie (125 g)
- pomidor malinowy – 1 sztuka (150 g)
- suszone pomidory z czosnkiem – 1 szczypta
Przygotowanie
- Cukinię przekrój na pół i wydrąż. Lekko osól, skrop oliwą i przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w 180C.
- Podpieczoną cukinię posmaruj pesto i obłóż plasterkami pomidora oraz mozzarellą. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie suszonymi pomidorami z czosnkiem. Piecz 12-13 minut.
Cukinia Caprese to pomysł na pyszną kolację, śniadanie lub dodatek do mięsa. Robi się szybko i pysznie smakuje.