Wskazówki
1 godzina 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
330 kcal \ B-43 g \ W-7 g \ T-14 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 600g (4 sztuki)
- Cebula – 80g (1 sztuka)
- Czosnek – 10g (2 ząbki)
- Gałka muszkatołowa – 2 szczypty
- Szpinak świeży – 200g (1 opakowanie)
- Masło klarowane lub oliwa – 10g (1 łyżka)
- Suszone pomidory w oliwie – 80g (8 plastrów)
- Ser sałatkowy a’la feta – 80g (1/3 kostki)
- Szynka parmeńska – 80g (8 plasterków)
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Cebulę i czosnek zeszklić na patelni. Dodać szpinak i mieszać tak długo, aż lekko zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso oczyścić z błonek. Przekroić w poprzek (ale nie przecinać na pół), rozłożyć i lekko rozbić tłuczkiem. Na desce (folii lub papierze do pieczenia) rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej lub prosciutto. Każdą pierś układać na szynce, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na środku ułożyć przesmażony szpinak, ser a’la feta i pokrojone suszone pomidory. Całość zawinąć dość ciasno. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200C, a później zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem to pomysł na pyszny obiad. Spróbuj, a nie pożałujesz!
o takie przepisy mi chodzi
Super! Będzie więcej 🙂
330kcal to jest 1 roladka?
Tak 🙂