Roladki z kurczaka ze szpinakiem, serem a’la feta i suszonymi pomidorami

4.1/5 - (Ocen: 15)
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, serem a'la feta i suszonymi pomidorami

Wskazówki

1 godzina  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
330 kcal \ B-43 g \ W-7 g \ T-14 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 600g (4 sztuki)
  • Cebula – 80g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10g (2 ząbki)
  • Gałka muszkatołowa – 2 szczypty
  • Szpinak świeży – 200g (1 opakowanie)
  • Masło klarowane lub oliwa – 10g (1 łyżka)
  • Suszone pomidory w oliwie – 80g (8 plastrów)
  • Ser sałatkowy a’la feta – 80g (1/3 kostki)
  • Szynka parmeńska – 80g (8 plasterków)
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Cebulę i czosnek zeszklić na patelni. Dodać szpinak i mieszać tak długo, aż lekko zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso oczyścić z błonek. Przekroić w poprzek (ale nie przecinać na pół), rozłożyć i lekko rozbić tłuczkiem. Na desce (folii lub papierze do pieczenia) rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej lub prosciutto. Każdą pierś układać na szynce, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na środku ułożyć przesmażony szpinak, ser a’la feta i pokrojone suszone pomidory. Całość zawinąć dość ciasno. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200C, a później zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem to pomysł na pyszny obiad. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 15)

4 komentarze do “Roladki z kurczaka ze szpinakiem, serem a’la feta i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz