
Wskazówki
40 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
243 kcal \ B-41 g \ W-4 g \ T-7 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 600 g (4 porcje)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Mozzarella – 125 g (1 kulka)
- Pomidor – 170 g (1 średnia sztuka)
- Bazylia świeża – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą z oliwek. Kurczaka oczyścić z błonek. Ponacinać w kilku miejscach (ale nie przekrajać mięsa). Natrzeć papryką, startym czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Przełożyć do naczynia do zapiekania. W nacięcia w filetach wkładać pokrojoną w półplasterki mozzarellę, półplastry pomidorów oraz listki bazylii. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym na 180C (około 35-40 minut). Podawać z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniaczkami/ ryżem/ makaronem oraz porcją warzyw.
Robiłam na Święta i rodzinie zasmakowały 😉
😉
Robiłam kilka razy, dzieci są zachwycone
Super! 😉
Piękna zastawa. Czy to porcelana Wawel/Wałbrzych/Krzysztof??
Dziękuję 😉 Niestety nie wiem, talerzyk dostałam w prezencie (do fotografii kulinarnej) i już go nie mam (potłukł się nieszczęśliwie).
Robiłam wczoraj na późny obiad. Do tego ziemniaki pieczone tak jak Pani podpowiedziała i fasolkę. Pyszne!
Cieszę się! 🙂
Czy można piec w brytwannie czy też musi być naczynie
Może być brytfanna 🙂 Czasami piekłam nawet na zwykłej blaszce 😉
Dziękuję.Podloxyc papier do pieczenia czy też posmarować tłuszczem brytwanke. Z czym podawać fileta…Mam na myśli surowke
Wystarczy posmarować tłuszczem 🙂 Ja podawałam z fasolką szparagową. Jeśli chodzi o surówkę – każda będzie pasować 🙂
A to nie jest za suche ? Jakiś sos do tego ?
Nie jest za suche 🙂 a jeśli ktoś bardzo potrzebuje sosu, to może zrobić swój ulubiony.