Wskazówki
40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 230 kcal \ B-38 g \ T-7 g \ W-2 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g kurczaka: 101 kcal \ B-17 g \ T-3 g \ W-1 g \ BŁ-0 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 4 porcje (600 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- mozzarella – 1 kulka (125 g)
- pomidor – 1 średnia sztuka (170 g)
- bazylia, świeża – 1 łyżeczka
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
- Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą.
- Kurczaka oczyść z błonek, ponacinaj w kilku miejscach (ale nie przekrajaj mięsa). Natrzyj papryką, startym czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Przełóż do naczynia do zapiekania.
- W nacięcia w filetach wkładaj pokrojoną w półplasterki mozzarellę, półplastry pomidorów oraz listki bazylii.
- Piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym na 180C (około 35-40 minut).
- Podawaj z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniaczkami/ ryżem/ makaronem oraz porcją warzyw.
Kurczak zapiekany z pomidorami i serem mozzarella to jeden z hitowych przepisów z bloga. Pysznie smakuje i zawsze wychodzi. Spróbuj koniecznie!
Robiłam na Święta i rodzinie zasmakowały 😉
😉
Robiłam kilka razy, dzieci są zachwycone
Super! 😉
Piękna zastawa. Czy to porcelana Wawel/Wałbrzych/Krzysztof??
Dziękuję 😉 Niestety nie wiem, talerzyk dostałam w prezencie (do fotografii kulinarnej) i już go nie mam (potłukł się nieszczęśliwie).
Robiłam wczoraj na późny obiad. Do tego ziemniaki pieczone tak jak Pani podpowiedziała i fasolkę. Pyszne!
Cieszę się! 🙂
Czy można piec w brytwannie czy też musi być naczynie
Może być brytfanna 🙂 Czasami piekłam nawet na zwykłej blaszce 😉
Dziękuję.Podloxyc papier do pieczenia czy też posmarować tłuszczem brytwanke. Z czym podawać fileta…Mam na myśli surowke
Wystarczy posmarować tłuszczem 🙂 Ja podawałam z fasolką szparagową. Jeśli chodzi o surówkę – każda będzie pasować 🙂
A to nie jest za suche ? Jakiś sos do tego ?
Nie jest za suche 🙂 a jeśli ktoś bardzo potrzebuje sosu, to może zrobić swój ulubiony.
Robie dzis juz nie moge sie doczekac efektu
Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂
Byl pyszny, jeszcze nie raz zagosci na moim stole
Cudownie to czytać 🙂
Jaka można zrobić do tego sałatkę ?/surowke ?
Może być surówka z porem, mizeria, ja bardzo lubię podawać go z ugotowanym brokułem, fasolką szparagową albo szparagami z patelni 🙂