Wskazówki
25 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 413 kcal \ B-35 g \ T-18 g \ W-28 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 211 kcal \ B-18 g \ T-9 g \ W-14 g \ BŁ-1 g
Składniki
- polędwiczki z kurczaka – 9 sztuk (400 g)
- mąka pszenna – 1/2 szklanki (50 g)
- pieprz – 1/4 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/4 łyżeczki
- oliwa – 4 łyżki (40 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- bułka tarta – 1 szklanka (60 g)
- ser grana padano, tarty – 4 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Polędwiczki oczyść z błonek.
- Przygotuj 3 miski – do jednej wsyp mąkę i przyprawy, do drugiej dodaj oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek, a do ostatniej bułkę tartą panko oraz starty ser.
- Mięso obtocz kolejno w zawartości każdej miski. Staraj się robić to dokładnie.
- Polędwiczki przełóż do kosza frytkownicy powietrznej (AirFryer). Piecz w 200C przez 18 minut. W międzyczasie przewróć je na drugą stronę. Jeśli nie masz frytkownicy, możesz je przygotować w piekarniku: piecz w 200C przez 25 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Chrupiące polędwiczki z kurczaka to pomysł na szybki i smaczny obiad lub przekąskę imprezową. Spróbuj koniecznie!