Chrupiące Polędwiczki z Kurczaka

4.7/5 - (Ocen: 3)
Chrupiące polędwiczki z kurczaka

Wskazówki

25 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 413 kcal \ B-35 g \ T-18 g \ W-28 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 211 kcal \ B-18 g \ T-9 g \ W-14 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • polędwiczki z kurczaka – 9 sztuk (400 g)
  • mąka pszenna – 1/2 szklanki (50 g)
  • pieprz – 1/4 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/4 łyżeczki
  • oliwa – 4 łyżki (40 g)
  • czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • bułka tarta – 1 szklanka (60 g)
  • ser grana padano, tarty – 4 łyżki (20 g)

Przygotowanie

  1. Polędwiczki oczyść z błonek.
  2. Przygotuj 3 miski – do jednej wsyp mąkę i przyprawy, do drugiej dodaj oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek, a do ostatniej bułkę tartą panko oraz starty ser.
  3. Mięso obtocz kolejno w zawartości każdej miski. Staraj się robić to dokładnie.
  4. Polędwiczki przełóż do kosza frytkownicy powietrznej (AirFryer). Piecz w 200C przez 18 minut. W międzyczasie przewróć je na drugą stronę. Jeśli nie masz frytkownicy, możesz je przygotować w piekarniku: piecz w 200C przez 25 minut.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Chrupiące polędwiczki z kurczaka to pomysł na szybki i smaczny obiad lub przekąskę imprezową. Spróbuj koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz