Wskazówki
30 minut
24 sztuki
Wartość odżywcza 100 g kąsków: 330 kcal \ B-18 g \ T-22 g \ W-16 g \ BŁ-0 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (500 g)
- papryka słodka – 1 czubata łyżeczka (4 g)
- pieprz cayenne – 1/3 łyżeczki
- czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
- pieprz – 1/3 łyżeczki
- sól – 1/3 łyżeczki
Parnierka
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- mąka pszenna – 1 szklanka (90 g)
- mleko 3,2% – 140 ml (140 g)
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- pieprz cayenne – 2 szczypty
- pieprz – 2 szczypty
- olej – do smazenia
- mąka pszenna – 1,5 szklanki (145 g)
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki wielkości kęsa. Dopraw i odstaw do lodówki na pół godziny (a najlepiej na całą noc). Wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temp. pokojowej (poczekaj tak z pół godziny).
- Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj jaja, 1 szklankę mąki, mleko oraz przyprawy. Masa powinna być gęsta. Dodaj do niej kurczaka i porządnie wymieszaj (tak, aby każdy kawałek był otoczony ciastem).
- Na talerz lub w do miski wysyp mąkę, wrzuć kilka kawałków kurczaka i delikatnie je obtocz (mąki nie powinno być zbyt dużo).
- Smaż do lekkiego zezłocenia na mocno rozgrzanym oleju. Wyciągaj łyżką cedzakową lub widelcem i odkładaj na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu
Pikantne kąski z kurczaka smakują jak te z KFC 🙂 Nie jest to super zdrowe danie, ale jeśli zjesz je od czasu do czasu, to świat się nie zawali 🙂 Fantastycznie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Polecam Ci też przepis na Poke Bowl z ich dodatkiem.
Dzień dobry, przy składnikach na panierkę dwa razy pojawia się mąka, ile ostatecznie jej dać? pozdrawiam 🙂
1 szklanka idzie do masy, a 1,5 szklanki do panierowania 🙂