
Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 562 kcal \ B-53 g \ T-17 g \ W-48 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 340 kcal \ B-44 g \ T-15 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 145 kcal \ B-19 g \ T-7 g \ W-3 g \ BŁ-0 g
Składniki
- polędwiczki z kurczaka – 1 opak. (400 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- pieprz – 1/3 łyżeczki
- sól – 1/3 łyżeczki
- czosnek – 4 ząbki (20 g)
- suszone pomidory z czosnkiem-1 łyżecz.(4 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
Przykładowe dodatki
- ryż basmati – 50 g na 1 porcję
- brokuły – 150 g na 1 porcję
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Polędwiczki* oczyść, dopraw papryką słodką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło, a następnie wrzuć mięso. Smaż z każdej strony po ok 3 minuty. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż przez minutę. Dopraw suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, a po chwili dodaj 4 łyżki wody. Smaż jeszcze przez chwilę, a pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Podawaj np. z ugotowanym ryżem i brokułami.
- Jeśli nie masz polędwiczek, możesz użyć piersi kurczaka pokrojone w paski.
Polędwiczki kurczaka z czosnkiem to szybki i smaczny obiad. Zrobisz go dosłownie w 15-20 minut! Tak przygotowane mięso nadaje się do różnego rodzaju sałatek (np.. Cezara), które można wpakować do pudełka i zabrać do pracy.