Print Friendly, PDF & Email

Placuszki z cukinii z serem feta

Wskazówki

20 minut  4 porcje
1 porcja to: 411 kcal \ B-21 g \ W-38 g \ T-20 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Cukinia – 1000 g (2 duże sztuki)
  • Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
  • Mąka pełnoziarnista – 130 g (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
  • Natka pietruszki – 25 g (1/2 pęczka)
  • Ser feta – 100 g (1/2 kostki)
  • Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
  • Jogurt grecki – 125 g (1 mały kubek)
  • Czosnek – 45 g (1 ząbek)
  • Koperek – 4 g (1 łyżka)
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Z przepisu powstają 24 sztuki. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć na sitko i odstawić na 15-20 minut. Odcisnąć nadmiar wody. Dodać jaja, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w kosteczkę ser feta, koperek, gałkę muszkatołową, a także sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzać masło (lub olej). Masę nabierać po sporej łyżce i smażyć. Gotowe placuszki podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i posiekanym koperkiem).

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaIwona Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Iwona
Gość
Iwona

Są rewelacyjne!

Item added to cart.
0 items - 0,00