Wskazówki
20 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
411 kcal \ B-21 g \ W-38 g \ T-20 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Cukinia – 1000 g (2 duże sztuki)
- Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
- Mąka pełnoziarnista – 130 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
- Natka pietruszki – 25 g (1/2 pęczka)
- Ser feta – 100 g (1/2 kostki)
- Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
- Jogurt grecki – 125 g (1 mały kubek)
- Czosnek – 45 g (1 ząbek)
- Koperek – 4 g (1 łyżka)
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Z przepisu powstają 24 sztuki. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć na sitko i odstawić na 15-20 minut. Odcisnąć nadmiar wody. Dodać jaja, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w kosteczkę ser feta, koperek, gałkę muszkatołową, a także sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzać masło (lub olej). Masę nabierać po sporej łyżce i smażyć. Gotowe placuszki podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i posiekanym koperkiem).
Są rewelacyjne!
Cieszę się 😉
Placuszki pyszne 😋
Bardzo się cieszę 🙂