Placuszki z cukinii z serem feta

5/5 - (Ocen: 3)
Placuszki z cukinii z serem feta

Wskazówki

20 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
411 kcal \ B-21 g \ W-38 g \ T-20 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Cukinia – 1000 g (2 duże sztuki)
  • Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
  • Mąka pełnoziarnista – 130 g (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
  • Natka pietruszki – 25 g (1/2 pęczka)
  • Ser feta – 100 g (1/2 kostki)
  • Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
  • Jogurt grecki – 125 g (1 mały kubek)
  • Czosnek – 45 g (1 ząbek)
  • Koperek – 4 g (1 łyżka)
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Z przepisu powstają 24 sztuki. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć na sitko i odstawić na 15-20 minut. Odcisnąć nadmiar wody. Dodać jaja, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w kosteczkę ser feta, koperek, gałkę muszkatołową, a także sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzać masło (lub olej). Masę nabierać po sporej łyżce i smażyć. Gotowe placuszki podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i posiekanym koperkiem).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

4 komentarze do “Placuszki z cukinii z serem feta”

Dodaj komentarz