
Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 326 kcal \ B-4 g \ T-29 g \ W-13 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sosu: 133 kcal \ B-2 g \ T-12 g \ W-5 g \ BŁ-2 g
Składniki
- kurki – 1 opakowanie (200 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (12 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- śmietanka 30% – 3/4 opakowania (150 g)
- koperek – 2 łyżki (8 g)
Przygotowanie
- Cebulę pokrój drobno i zeszklij na rozgrzanym maśle.
- Na patelnię z cebulą dodaj kurki (jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki) i smaż około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj śmietankę i gotuj jeszcze chwilę, a następnie dorzuć koperek lub natkę pietruszki.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Ten sos kurkowy jest pyszny i aromatyczny! Fantastycznie smakuje z ziemniakami, kopytkami czy kluskami gnocchi. Możesz go podać razem z mięsem lub bez niczego.