Grzanki z kurkami i serem pleśniowym

5/5 - (Ocen: 2)
Grzanki z kurkami i serem pleśniowym

Wskazówki

20 minut
14 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 93 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-11 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Cebula – 1 sztuka (100 g)
  • Masło klarowane – 1,5 łyżeczki (10 g)
  • Kurki, grzyby – 1 opakowanie (200 g)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Tymianek suszony – 1/3 łyżeczki
  • Bagietka – 1 sztuka (255 g)
  • Ser Camembert – 1 opakowanie (125 g)

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyść.
  2. Cebulę posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę. Kiedy się zeszkli dodaj oczyszczone kurki. Smaż, aż lekko zmiękną. Dopraw porządnie świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem.
  3. Bagietkę pokrój ukośnie na kawałki. Na każdym ułóż po plasterku sera pleśniowego, a następnie wyłóż po łyżce podsmażonych kurek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220C przez 10 minut. Przed podaniem przystrój świeżym tymiankiem.

Takie grzanki z kurkami i serem pleśniowym to świetny pomysł na pyszną kolację lub przekąskę. Warto korzystać z sezonu „kurkowego”. Jeśli szukasz innych przepisów z ich wykorzystaniem, bardzo polecam Ci Tagliatelle z kurkami i kurczakiem.

Podsmażanie cebuli na patelni
Dodanie kurek na patelnie
Przyprawianie składników
Rozkrojenie bagietki na grzanki
Dodanie sera pleśniowego i reszty składników
Grzanki z kurkami i serem pleśniowym gotowe do pieczenia

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00