Grzanki z kurkami i serem pleśniowym

Grzanki z kurkami i serem pleśniowym

Wskazówki

20 minut  14 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
93 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-11 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Cebula – 100 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 10 g (1,5 łyżeczki)
  • Kurki, grzyby – 200 g (1 opakowanie)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Tymianek suszony – 1/3 łyżeczki
  • Bagietka – 255 g (1 sztuka)
  • Ser Camembert – 125 g (1 opakowanie)

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyść.
  2. Cebulę posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę. Kiedy się zeszkli dodaj oczyszczone kurki. Smaż, aż lekko zmiękną. Dopraw porządnie świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem.
  3. Bagietkę pokrój ukośnie na kawałki. Na każdym ułóż po plasterku sera pleśniowego, a następnie wyłóż po łyżce podsmażonych kurek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220C przez 10 minut. Przed podaniem przystrój świeżym tymiankiem.

Takie grzanki z kurkami i serem pleśniowym to świetny pomysł na pyszną kolację lub przekąskę. Warto korzystać z sezonu „kurkowego”. Jeśli szukasz innych przepisów z ich wykorzystaniem, bardzo polecam Ci Tagliatelle z kurkami i kurczakiem.

Podsmażanie cebuli na patelni
Dodanie kurek na patelnie
Przyprawianie składników
Rozkrojenie bagietki na grzanki
Dodanie sera pleśniowego i reszty składników
Grzanki z kurkami i serem pleśniowym gotowe do pieczenia

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00