Wskazówki
20 minut
14 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 93 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-11 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Cebula – 1 sztuka (100 g)
- Masło klarowane – 1,5 łyżeczki (10 g)
- Kurki, grzyby – 1 opakowanie (200 g)
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
- Tymianek suszony – 1/3 łyżeczki
- Bagietka – 1 sztuka (255 g)
- Ser Camembert – 1 opakowanie (125 g)
Przygotowanie
- Kurki dokładnie oczyść.
- Cebulę posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę. Kiedy się zeszkli dodaj oczyszczone kurki. Smaż, aż lekko zmiękną. Dopraw porządnie świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem.
- Bagietkę pokrój ukośnie na kawałki. Na każdym ułóż po plasterku sera pleśniowego, a następnie wyłóż po łyżce podsmażonych kurek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220C przez 10 minut. Przed podaniem przystrój świeżym tymiankiem.
Takie grzanki z kurkami i serem pleśniowym to świetny pomysł na pyszną kolację lub przekąskę. Warto korzystać z sezonu „kurkowego”. Jeśli szukasz innych przepisów z ich wykorzystaniem, bardzo polecam Ci Tagliatelle z kurkami i kurczakiem.