Pulpeciki w sosie kurkowym z gnocchi

5/5 - (Ocen: 1)
Pulpeciki w sosie kurkowym z gnocchi

Wskazówki

30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 584 kcal \ B-30 g \ T-22 g \ W-68 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • mięso mielone z indyka – 1 opak. (400 g)
  • cebula – 1/2 sztuki (60 g)
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • bułka kajzerka – 1 sztuka (60 g)
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • bułka tarta – 2 łyżki (30 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • mąka pszenna – 1 łyżka (12 g)
  • bulion warzywny – 2 szklanki (500 g)
  • kurki – 1 opakowanie (200 g)
  • śmietanka 12% – 2/3 opakowania (150 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżka (8 g)
  • gnocchi – 1 opakowanie (600 g)

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę i połowę podsmaż na łyżce oliwy.
  2. Kajzerkę zalej wodą i odstaw na 10 minut do namoczenia. Odciśnij porządnie i razem z cebulą dodaj do mięsa.
  3. Dorzuć jajo, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj przy pomocy dłoni. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj bułkę tartą.
  4. Uformuj 18 pulpecików. Każdą kulkę obtocz delikatnie w mące.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż pulpety z każdej strony. Przełóż do garnka i zalej bulionem.
  6. Na patelni, na której smażyły się pulpety, podsmaż drugą część cebulki. Dodaj oczyszczone kurki. Dopraw solą i pieprzem. Gdy będą już dobre, dolej śmietankę. Zagotuj i dodaj do pulpecików.
  7. Gotuj wszystko razem przez kilka minut.
  8. Dodaj gnocchi i gotuj do miękkości. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Pulpeciki w sosie kurkowym z gnocchi to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste. Spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00