
Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 584 kcal \ B-30 g \ T-22 g \ W-68 g \ BŁ-3 g
Składniki
- mięso mielone z indyka – 1 opak. (400 g)
- cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- bułka kajzerka – 1 sztuka (60 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- bułka tarta – 2 łyżki (30 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- mąka pszenna – 1 łyżka (12 g)
- bulion warzywny – 2 szklanki (500 g)
- kurki – 1 opakowanie (200 g)
- śmietanka 12% – 2/3 opakowania (150 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (8 g)
- gnocchi – 1 opakowanie (600 g)
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę i połowę podsmaż na łyżce oliwy.
- Kajzerkę zalej wodą i odstaw na 10 minut do namoczenia. Odciśnij porządnie i razem z cebulą dodaj do mięsa.
- Dorzuć jajo, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj przy pomocy dłoni. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj bułkę tartą.
- Uformuj 18 pulpecików. Każdą kulkę obtocz delikatnie w mące.
- Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż pulpety z każdej strony. Przełóż do garnka i zalej bulionem.
- Na patelni, na której smażyły się pulpety, podsmaż drugą część cebulki. Dodaj oczyszczone kurki. Dopraw solą i pieprzem. Gdy będą już dobre, dolej śmietankę. Zagotuj i dodaj do pulpecików.
- Gotuj wszystko razem przez kilka minut.
- Dodaj gnocchi i gotuj do miękkości. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Pulpeciki w sosie kurkowym z gnocchi to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste. Spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz 🙂