Sałatka z Ciecierzycą i Pomidorami

3.8/5 - (Ocen: 10)
Sałatka z ciecierzycą i pomidorami

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 480 kcal \ B-17 g \ T-35 g \ W-23 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 107 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-5 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • ciecierzyca – 1 opakowanie (200 g)
  • oliwa – 3 łyżki (30 g)
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • czosnek granulowany – 1/4 łyżeczki
  • pomidorki koktajlowe – 3 garście (300 g)
  • awokado – 1/2 sztuki (70 g)
  • ogórek zielony – 1/3 sztuki (80 g)
  • sałata rzymska – 1 sztuka (80 g)
  • cebula czerwona – 1/4 sztuki (30 g)
  • ser feta – 1/2 opakowania (100 g)

Przygotowanie

  1. Sałatę rzymską podziel na mniejsze kawałki.
  2. Ciecierzycę odsącz i wypłukaj. Wymieszaj z solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą.
  3. Ser feta, awokado i ogórka pokrój na kawałki, pomidorki poprzekrajaj, cebulkę pokrój w piórka.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.

Sałatka z ciecierzycą i pomidorami jest lekka i bardzo pożywna 🙂 Będzie idealnym posiłkiem do lunchboxa! Świetnie sprawdzi się jako śniadanie i kolacja.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 10)

2 komentarze do “Sałatka z Ciecierzycą i Pomidorami”

Dodaj komentarz