Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z sosem: 377 kcal \ B-27 g \ T-24 g \ W-15 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki z sosem: 109 kcal \ B-8 g \ T-7 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Rukola – 4 garście (80 g)
- Pomidor – 1 sztuka (160 g)
- Ogórek zielony – 1/4 sztuki (60 g)
- Awokado – 1/2 sztuki (80 g)
- Cebula czerwona – 1/3 sztuki (40 g)
- Kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
- Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Papryka słodka – 1 szczypta
- Curry – 1 szczypta
Smażenie
- Oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
Sos
- Dressing miodowo-musztardowy 6 łyż. (60 g)
Przygotowanie
- Pierś kurczaka przekrój wzdłuż. Dopraw pieprzem, solą, papryką słodką oraz curry. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso z obu stron, najlepiej pod przykryciem. Lekko przestudź i pokrój w paski.
- Rukolę porządnie opłukaj i ułóż na talerzach. Pomidory pokrój na ćwiartki, ogórka, awokado i cebulę na plasterki. Wszystko poukładaj na rukoli. Dodaj kurczaka.
- Nasiona słonecznika podpraż i posyp składniki.
- Skrop sosem miodowo-musztardowym.
Sałatka z kurczakiem, awokado i pomidorami to pomysł na pyszny posiłek do pracy, lekką kolację lub śniadanie. Sos miodowo-musztardowy fantastycznie komponuje się ze składnikami 🙂