Sałatka z Burakami, Fetą i Ciecierzycą
Sałatka z burakami, fetą i ciecierzycą jest pyszna, zdrowa i sycąca. Możesz ją zjeść na śniadanie, kolację lub zapakować do pudełka i zabrać na wynos.
Sałatka z burakami, fetą i ciecierzycą jest pyszna, zdrowa i sycąca. Możesz ją zjeść na śniadanie, kolację lub zapakować do pudełka i zabrać na wynos.
Sałatka z ciecierzycą i pomidorami jest lekka i bardzo pożywna 🙂 Będzie idealnym posiłkiem do lunchboxa! Świetnie sprawdzi się jako śniadanie i kolacja.
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać oliwę, sodę i przyprawy.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać ciecierzycę, doprawić pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim (1/3 łyżeczki), papryką słodką (1/2 łyżeczki) i chilli (1 szczypta).
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Piec w lekko natłuszczonej gofrownicy (o jak najwyższej mocy), do uzyskania złotobrązowego koloru. Odkładać na kratkę (do odparowania wody). Podawać z ulubionymi dodatkami
Ciecierzycę dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki poza mlekiem (można je wymienić na inne roślinne, krowie lub wodę) umieścić w misie blendera i zmiksować na gładko.