Falafele

Falafele

Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
Ciecierzycę odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (kiedyś używałam malaksera, ale uważam że takie z maszynki są znacznie lepsze 😉 ).

Bataty pieczone z ciecierzycą i szpinakiem

Bataty pieczone z ciecierzycą i szpinakiem

Bataty dokładnie szorujemy, przekrajamy wzdłuż na 2 połówki. Miąższ nacinamy delikatnie, smarujemy odrobiną oliwy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 45 minut.

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć (do zbrązowienia), dodać przyprawy, chwilę przemieszać. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać (podana w przepisie waga dotyczy już odsączonej).