Wskazówki
60 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
405 kcal \ B-15 g \ W-36 g \ T-22 g \ BŁ-11 g
Składniki
- Dynia hokkaido – 500 g (1 kawałek)
- Ciecierzyca konserwowa – 120 g (1/2 puszki)
- Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
- Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
- Ser kozi w roladce – 80 g (1 porcja)
- Mięta – 3 g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 3 g (1/2 ząbka)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Miód – 15 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec (200°C, 35-40 min). Wystudzić, a następnie pokroić w kostkę. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać pod zimną wodą. Cebulę dość drobno posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze kawałki, ser kozi (można wymienić na ser feta) pokroić lub rozkruszyć. Dodać posiekaną miętę (można pominąć). Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przygotować dressing: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny oraz miodem. Sałatkę polać sosem przed podaniem.