Wskazówki
20 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
249 kcal \ B-11 g \ W-34 g \ T-8 g \ BŁ-10 g
Składniki
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Ciecierzyca konserwowa – 480 g (2 puszki)
- Pomidory z puszki – 800 g (2 puszki)
- Przyprawa papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Przyprawa papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Liść laurowy – 2 liście
- Majeranek suszony – 1 łyżeczka
- Ziele angielskie – kilka kulek
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Kmin rzymski – 1 szczypta
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć (do zbrązowienia), dodać przyprawy, chwilę przemieszać. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać (podana w przepisie waga dotyczy już odsączonej). Przełożyć do garnka i zalać *pomidorami. Gotować około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.
W wersji nie wegetariańskiej można dodać dobrej jakości kiełbaskę (nam najbardziej pasuje chorizo). Danie jest ZNACZNIE smaczniejsze 🙂
*w sezonie można dodać świeże pomidory, albo zastąpić je przecierem pomidorowym
Kasiu, czy może być ciecierzyca sucha, najpierw musiałabym zostawić ja na noc w wodzie i następnie ugotować i dalej postępować już tak jak masz w przepisie?
Dokładnie tak 🙂
Z kiełbasą podwawelską też dobre jest
z pewnością 🙂
Witam,mam hasi i chcialam zapytac czy to danie jest przeciwazapalne? Szukam szybkich i nie przekombinowanych przepisow dla mojej tarczycy.
Przeciwzapalne nie jest, ale przy Hashi się nada 🙂 Podałabym z dodatkową porcją świeżych warzyw.