Wskazówki
60 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
737 kcal \ B-27 g \ W-108 g \ T-25 g \ BŁ-21 g
Składniki
- Ciecierzyca konserwowa – 170 g (1 szklanka)
- Szpinak – 150 g (1 opakowanie)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Grecki ser feta – 100 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
- Bataty – 700 g (2 sztuki)
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Oregano – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Bataty dokładnie szorujemy, przekrajamy wzdłuż na 2 połówki. Miąższ nacinamy delikatnie, smarujemy odrobiną oliwy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 45 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę (albo drobno pokrojony), dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i mieszamy 1 minutę, dorzucamy przepłukaną ciecierzycę, przyprawy, smażymy chwilę. Dodajemy umyte liście szpinaku, posiekane suszone pomidory, pomidory z puszki. Bataty wyciągamy, delikatnie wydrążamy połowę miąższu, przekładamy na patelnię z nadzieniem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. Podgrzewamy chwilę. Nadzienie przekładamy do batatów. Pieczemy jeszcze około 10 minut.
Czy kaloryczność w przepisach podana jest na 1 porcję czy na całość ?
na 1 porcję 🙂