Print Friendly, PDF & Email

Bataty pieczone z ciecierzycą i szpinakiem

Wskazówki

1 godzina  2 porcje
1 porcja to: 737 kcal \ B-27 g \ W-108 g \ T-25 g \ BŁ-21 g

Składniki

  • Ciecierzyca konserwowa – 170 g (1 szklanka)
  • Szpinak – 150 g (1 opakowanie)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Grecki ser feta – 100 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Bataty – 700 g (2 sztuki)
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Oregano – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Bataty dokładnie szorujemy, przekrajamy wzdłuż na 2 połówki. Miąższ nacinamy delikatnie, smarujemy odrobiną oliwy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 45 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę (albo drobno pokrojony), dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i mieszamy 1 minutę, dorzucamy przepłukaną ciecierzycę, przyprawy, smażymy chwilę. Dodajemy umyte liście szpinaku, posiekane suszone pomidory, pomidory z puszki. Bataty wyciągamy, delikatnie wydrążamy połowę miąższu, przekładamy na patelnię z nadzieniem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. Podgrzewamy chwilę. Nadzienie przekładamy do batatów. Pieczemy jeszcze około 10 minut.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaAnna Gołdyn Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna Gołdyn
Gość
Anna Gołdyn

Czy kaloryczność w przepisach podana jest na 1 porcję czy na całość ?

Item added to cart.
0 items - 0,00