Bataty pieczone z ciecierzycą i szpinakiem

5/5 - (Ocen: 2)
Bataty pieczone z ciecierzycą i szpinakiem

Wskazówki

60 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
737 kcal \ B-27 g \ W-108 g \ T-25 g \ BŁ-21 g

Składniki

  • Ciecierzyca konserwowa – 170 g (1 szklanka)
  • Szpinak – 150 g (1 opakowanie)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Grecki ser feta – 100 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Bataty – 700 g (2 sztuki)
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Oregano – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Bataty dokładnie szorujemy, przekrajamy wzdłuż na 2 połówki. Miąższ nacinamy delikatnie, smarujemy odrobiną oliwy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 45 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę (albo drobno pokrojony), dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i mieszamy 1 minutę, dorzucamy przepłukaną ciecierzycę, przyprawy, smażymy chwilę. Dodajemy umyte liście szpinaku, posiekane suszone pomidory, pomidory z puszki. Bataty wyciągamy, delikatnie wydrążamy połowę miąższu, przekładamy na patelnię z nadzieniem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. Podgrzewamy chwilę. Nadzienie przekładamy do batatów. Pieczemy jeszcze około 10 minut.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

2 komentarze do “Bataty pieczone z ciecierzycą i szpinakiem”

Dodaj komentarz