Falafele

5/5 - (Ocen: 2)
Falafele

Wskazówki

30 minut  34 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki:
47 kcal \ B-2 g \ W-8 g \ T-1 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Ciecierzyca sucha – 400 g (1 opakowanie)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Soda – 1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
  • Kardamon w proszku – 1/2 łyżeczki
  • Kolendra suszona – 1/2 łyżeczki
  • Imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Przyprawa papryka wędzona – 1/3 łyżeczki

Przygotowanie

Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia.
Ciecierzycę odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (kiedyś używałam malaksera, ale uważam że takie z maszynki są znacznie lepsze 😉 ). Dodać przyprawy (tutaj jest dowolność, ja ze względu na to, że Mąż nie przepada za kminem rzymskim dałam tylko pół łyżeczki, dodałam też paprykę wędzoną którą uwielbiam i cynamon).
Formować małe kulki i spłaszczyć je delikatnie. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, około 2-3 minuty z każdej strony (najlepiej przewracać je kilka razy). Podawać z ulubionymi dodatkami, np. w chlebkach pita (przepis)

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz