Szakszuka ze szpinakiem i ciecierzycą

5/5 - (Ocen: 1)
Szakszuka ze szpinakiem i ciecierzycą

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
380 kcal \ B-24 g \ W-40 g \ T-16 g \ BŁ-13 g

Składniki

  • Jaja kurze całe – 4 sztuki (200g)
  • Cebula –1/2 sztuki (70g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10g)
  • Papryka czerwona – 1 sztuka (240g)
  • Pietruszka, natka – 2 łyżeczki
  • Pomidory puszka – 1 i 1/2 szklanki (400g)
  • Szpinak, świeży – 2 garście (50g)
  • Ciecierzyca konserwowa – 6 łyżek (120 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (6 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać ciecierzycę, doprawić pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim (1/3 łyżeczki), papryką słodką (1/2 łyżeczki) i chilli (1 szczypta). Wlać pomidory. Podgrzewać kilka minut. Dorzucić liście szpinaku,doprawić solą i jeszcze chwilę dusić. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut). Przed podaniem posypać natką pietruszki albo świeżą bazylią.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz