Szakszuka ze szpinakiem i ciecierzycą

Szakszuka ze szpinakiem i ciecierzycą

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
380 kcal \ B-24 g \ W-40 g \ T-16 g \ BŁ-13 g

Składniki

  • Jaja kurze całe – 4 sztuki (200g)
  • Cebula –1/2 sztuki (70g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10g)
  • Papryka czerwona – 1 sztuka (240g)
  • Pietruszka, natka – 2 łyżeczki
  • Pomidory puszka – 1 i 1/2 szklanki (400g)
  • Szpinak, świeży – 2 garście (50g)
  • Ciecierzyca konserwowa – 6 łyżek (120 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (6 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać ciecierzycę, doprawić pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim (1/3 łyżeczki), papryką słodką (1/2 łyżeczki) i chilli (1 szczypta). Wlać pomidory. Podgrzewać kilka minut. Dorzucić liście szpinaku,doprawić solą i jeszcze chwilę dusić. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut). Przed podaniem posypać natką pietruszki albo świeżą bazylią.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00