Print Friendly, PDF & Email

Szakszuka ze szpinakiem i ciecierzycą

Wskazówki

15 minut  2 porcje
1 porcja to: 380 kcal \ B-24 g \ W-40 g \ T-16 g \ BŁ-13 g

Składniki

  • Jaja kurze całe – 4 sztuki (200g)
  • Cebula –1/2 sztuki (70g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10g)
  • Papryka czerwona – 1 sztuka (240g)
  • Pietruszka, natka – 2 łyżeczki
  • Pomidory puszka – 1 i 1/2 szklanki (400g)
  • Szpinak, świeży – 2 garście (50g)
  • Ciecierzyca konserwowa – 6 łyżek (120 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (6 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać ciecierzycę, doprawić pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim (1/3 łyżeczki), papryką słodką (1/2 łyżeczki) i chilli (1 szczypta). Wlać pomidory. Podgrzewać kilka minut. Dorzucić liście szpinaku,doprawić solą i jeszcze chwilę dusić. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut). Przed podaniem posypać natką pietruszki albo świeżą bazylią.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00