
Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
380 kcal \ B-24 g \ W-40 g \ T-16 g \ BŁ-13 g
Składniki
- Jaja kurze całe – 4 sztuki (200g)
- Cebula –1/2 sztuki (70g)
- Czosnek – 2 ząbki (10g)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (240g)
- Pietruszka, natka – 2 łyżeczki
- Pomidory puszka – 1 i 1/2 szklanki (400g)
- Szpinak, świeży – 2 garście (50g)
- Ciecierzyca konserwowa – 6 łyżek (120 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (6 g)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać ciecierzycę, doprawić pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim (1/3 łyżeczki), papryką słodką (1/2 łyżeczki) i chilli (1 szczypta). Wlać pomidory. Podgrzewać kilka minut. Dorzucić liście szpinaku,doprawić solą i jeszcze chwilę dusić. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut). Przed podaniem posypać natką pietruszki albo świeżą bazylią.