Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 474 kcal \ B-17 g \ T-34 g \ W-23 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 127 kcal \ B-5 g \ T-9 g \ W-6 g \ BŁ-2 g
Składniki
- rukola – 4 garście (80 g)
- burak gotowany – 3 sztuki (360 g)
- ciecierzyca – 1/4 słoika (100 g)
- awokado – 1/2 sztuki (60 g)
- ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
- orzechy włoskie – 1 garść (20 g)
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Rukolę umyj dokładnie i ułóż na talerzach.
- Ciecierzyce odsącz, przelej wodą i wrzuć na rukolę.
- Buraki (gotowane kupuję w Biedronce lub Lidlu), ser feta i awokado pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż na rukoli.
- Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
- Skrop oliwą i posyp orzechami podprażonymi na patelni.
Sałatka z burakami, fetą i ciecierzycą jest pyszna, zdrowa i sycąca. Możesz ją zjeść na śniadanie, kolację lub zapakować do pudełka i zabrać na wynos.
Coś wspaniałego!!! Przepyszna!!! Dodałam jeszcze trochę czerwonej cebuli dla bardziej mocnego smaku.
Serdecznie dziękuję za ten przepis 🙂
Cieszę się!!! Ta sałatka jest bardzo zdrowa, dlatego warto jadać ją często 🙂
Witam serdecznie,
Przymierzam sie do zrobienia salatki;)jednak zastanawiam się czym zastąpić awokado za którym niespecjalnie przepadam.
Z tego co widzę,pojawią się dość często-w sniadaniach,salatkach itp.czy jest jakiś uniwersalny zamiennik?
Nie ma zamiennika, ale zawsze można go pominąć 🙂