Sałatka z Burakami, Fetą i Ciecierzycą

3.9/5 - (Ocen: 18)
Sałatka z burakami, fetą i ciecierzycą

Wskazówki

10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 474 kcal \ B-17 g \ T-34 g \ W-23 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 127 kcal \ B-5 g \ T-9 g \ W-6 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • rukola – 4 garście (80 g)
  • burak gotowany – 3 sztuki (360 g)
  • ciecierzyca – 1/4 słoika (100 g)
  • awokado – 1/2 sztuki (60 g)
  • ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
  • orzechy włoskie – 1 garść (20 g)
  • sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Rukolę umyj dokładnie i ułóż na talerzach.
  2. Ciecierzyce odsącz, przelej wodą i wrzuć na rukolę.
  3. Buraki (gotowane kupuję w Biedronce lub Lidlu), ser feta i awokado pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż na rukoli.
  4. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
  5. Skrop oliwą i posyp orzechami podprażonymi na patelni.

Sałatka z burakami, fetą i ciecierzycą jest pyszna, zdrowa i sycąca. Możesz ją zjeść na śniadanie, kolację lub zapakować do pudełka i zabrać na wynos.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 18)

Dodaj komentarz