Wskazówki
40 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 352 kcal \ B-19 g \ T-22 g \ W-14 g \ BŁ-11 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 71 kcal \ B-4 g \ T-4 g \ W-3 g \ BŁ-2 g
Składniki
- kalafior – 1 sztuka (900 g)
- oliwa – 3 łyżki (30 g)
- czosnek granulowany – 1/4 łyżeczki
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/4 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- pieprz – 1/3 łyżeczki
- ser mozzarella, tarty – 2 garście (40 g)
- ser grana padano, tarty – 2 łyżki (20 g)
- pietruszka, natka – 1 garść
Przygotowanie
- Kalafiora pokrój na plastry. Rób to w miarę ostrożnie, bo niestety zdarza się, że warzywo się sypie 🙂 Mi zwykle wychodzą 3 plastry. Pozostałe kawałki też zapiekam.
- Kalafiora ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W miseczce wymieszaj oliwę, paprykę słodką, ostrą, czosnek, sól i pieprz. Posmaruj kalafiora.
- Piekaj w 190C przez 20 minut, posyp serem i piecz jeszcze 5 minut.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Zapiekany kalafior a’la stek to pyszne i proste danie z którym każdy sobie poradzi. Daj się zaskoczyć i spróbuj koniecznie!