Zapiekany Kalafior a’la Stek

4.2/5 - (Ocen: 4)
Zapiekany kalafior ala stek

Wskazówki

40 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 352 kcal \ B-19 g \ T-22 g \ W-14 g \ BŁ-11 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 71 kcal \ B-4 g \ T-4 g \ W-3 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • kalafior – 1 sztuka (900 g)
  • oliwa – 3 łyżki (30 g)
  • czosnek granulowany – 1/4 łyżeczki
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/4 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • pieprz – 1/3 łyżeczki
  • ser mozzarella, tarty – 2 garście (40 g)
  • ser grana padano, tarty – 2 łyżki (20 g)
  • pietruszka, natka – 1 garść

Przygotowanie

  1. Kalafiora pokrój na plastry. Rób to w miarę ostrożnie, bo niestety zdarza się, że warzywo się sypie 🙂 Mi zwykle wychodzą 3 plastry. Pozostałe kawałki też zapiekam.
  2. Kalafiora ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, paprykę słodką, ostrą, czosnek, sól i pieprz. Posmaruj kalafiora.
  4. Piekaj w 190C przez 20 minut, posyp serem i piecz jeszcze 5 minut.
  5. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Zapiekany kalafior a’la stek to pyszne i proste danie z którym każdy sobie poradzi. Daj się zaskoczyć i spróbuj koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz