Smoothie bowl
Mleko zmiksować z wiśniami i malinami. Smoothie przelać do miski. Na wiierzchu ułożyć pokrojone truskawki, borówki, pyłek pszczeli, wiórki kokosowe i chia.
Mleko zmiksować z wiśniami i malinami. Smoothie przelać do miski. Na wiierzchu ułożyć pokrojone truskawki, borówki, pyłek pszczeli, wiórki kokosowe i chia.
Nasiona chia, mleko i miód dobrze wymieszać (najlepiej przełożyć do słoika i porządnie potrząsnąć), przełożyć do naczyń i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub całą noc). Przystroić owocami.
W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao i miód (można zastąpić syropem daktylowym, klonowym lub z agawy) – bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować małą blaszkę do pieczenia, bądź pojemnik z płaskim dnem wyłożony pergaminem (ważne by zmieścił się do zamrażarki).
Z przepisu powinno wyjść około 15 pralinek. Olej kokosowy rozpuścić w misce zanurzonej w gorącej wodzie. Dodać kakao, miód, sól i dokładnie wymieszać – tak by pozbyć się grudek. Masę przelać do 1/2 wysokości silikonowych foremek, na środkach umieścić liofilizowane truskawki, zalać płynną masą i schować do zamrażalnika na 10-15 minut.
Wszystkie owoce obrać, podzielić na cząstki, umieścić w blenderze, dodać miętę i sok z cytryny, a następnie zmiksować na gładką masę. Dodać wody dla uzyskania porządanej konsystencji. Przelać do szklanek.
Truskawki (mrożone) miksujemy w blenderze z funkcją kruszenia lodu. Arbuza kroimy w kostkę i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do truskawek. Wszystko razem blendujemy i podajemy.