![Domowa czekolada](https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/wp-content/uploads/2016/12/xDomowa-czekolada.jpg.pagespeed.ic.yG31bnVnns.jpg)
Wskazówki
60 minut
Wartość odżywcza całości:
1172 kcal \ B-12 g \ W-35 g \ T-115 g \ BŁ-12 g
Składniki
- Wiórki kokosowe – 6 g (1 łyżka)
- Migdały – 15 g (1 łyżka)
- Truskawki liofilizowane – 10 g (1 garść)
- Pistacje – 20 g (1 garść)
- Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Olej kokosowy – 90 g (3 łyżki)
Przygotowanie
W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao i miód (można zastąpić syropem daktylowym, klonowym lub z agawy) – bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować małą blaszkę do pieczenia, bądź pojemnik z płaskim dnem wyłożony pergaminem (ważne by zmieścił się do zamrażarki). Masę rozprowadzić równomiernie (w miarę cienko, tak by po zamrożeniu można było ją łamać i bez problemu zjadać 🙂 ). Wierzch obsypać ulubionymi dodatkami. Przełożyć do zamrażarki na 30-40 minut. Przed spożyciem połamać w kawałki.
WAŻNE: czekoladę należy przechowywać w lodówce, ponieważ szybko się rozpuszcza 🙂
Olej rafinowany czy nie ?
Olej rafinowany 😉