Szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami i papryką

5/5 - (Ocen: 1)
Szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami i papryką

Wskazówki

40 minut
8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 87 kcal \ B-11 g \ T-3 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • Cebula czerwona – 1 sztuka (120 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka (20 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
  • Pieczarki mini – 24 sztuki (200 g)
  • Oregano – 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
  • Jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, koncentrat, sok z cytryny i przyprawy. Dodaj mięso pokrojone na kawałki, wymieszaj i odstaw na 2-3 h.
  2. Warzywa pokój na kawałki i wymieszaj z oliwą.
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziej naprzemiennie warzywa i mięso.
  4. Piecz w 200C przez 20-30 minut. W międzyczasie obróć 2x.

Szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami i papryką są nie tylko kolorowe, ale też pyszne. To ciekawa propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny! Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc koniecznie spróbuj.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00