Wskazówki
40 minut
8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 87 kcal \ B-11 g \ T-3 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- Cebula czerwona – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka (20 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- Pieczarki mini – 24 sztuki (200 g)
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- Pieprz – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- Jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
Przygotowanie
- W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, koncentrat, sok z cytryny i przyprawy. Dodaj mięso pokrojone na kawałki, wymieszaj i odstaw na 2-3 h.
- Warzywa pokój na kawałki i wymieszaj z oliwą.
- Na patyczki do szaszłyków nadziej naprzemiennie warzywa i mięso.
- Piecz w 200C przez 20-30 minut. W międzyczasie obróć 2x.
Szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami i papryką są nie tylko kolorowe, ale też pyszne. To ciekawa propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny! Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc koniecznie spróbuj.