Kanapki z pastą z awokado

Kanapki z pastą z awokado

Jaja gotujemy na miękko. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulkę siekamy. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawy, cebulę, czosnek. Mieszamy i nakładamy na pieczywo. Obkładamy ugotowanym jajem.

Sałatka grecka

Sałatka A’LA grecka

Sałatę dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w piórka. Całość przełożyć do salaterki. Oliwki poprzekrajać lub pokroić w krążki i dorzucić do miski.

Kotleciki z cukinii i indyka

Kotleciki z cukinii i indyka

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na chwilę. Cebulkę i czosnek pokroić i przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Cukinię odcisnąć i dodać do cebulki. Pomidorki suszone pokroić i dodać na patelnię. Wszystko razem przesmażyć.

Muffiny jajeczne z warzywami

Muffiny jajeczne z warzywami

Jajka ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy (u mnie poza solą, pieprzem i ziołami są suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim). Paprykę, pomidorki, boczek i szpinak siekamy drobno. Do jaj dodajemy warzywa. Mieszamy.

Omlet kakaowy z bitą śmietanką kokosową i owocami

Omlet kakaowy z bitą śmietanką kokosową i owocami

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy erytrol (1 łyżeczkę) oraz sól i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, kakao, żółtka. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona.

Szparagi w szynce parmeńskiej z jajami sadzonymi miniatura

Szparagi w szynce parmeńskiej z jajami sadzonymi

Szparagi oczyścić i przesmażyć chwilę na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na cztery części, każdą
zawinąć w szynkę parmeńską (po 2 plasterki) i przesmażyć jeszcze raz (do zrumienienia szynki). Obok usmażyć jaja. Podawać z ulubioną sałatką (u mnie sałatka z pomidorków, ogórka, awokado, czerwonej cebuli z duzą ilością przypraw i oliwą).