Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
182 kcal \ B-8 g \ W-5 g \ T-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Awokado – 140 g (1 sztuka)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Szczypior – 5 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Delikatnie poszerzamy miejsce po pestce (można wyskrobać trochę miąższu). Awokado przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu). Do zagłębień po pestkach przekładamy jajko (najlepiej wybić je do osobnych miseczek, przełożyć żółtko i następnie biało- tak aby się nie wylewało). Owoce oprószamy solą, pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200C i zapiekamy tak długo, aż białko się zetnie (15-20 minut). Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, przystrajamy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
a ile to kalorii?
w 1 porcji (1 połówka z jajkiem) 182 kcal 🙂
a co ze skórką z awokado tez można zjesc czy sie zostawia
Skórka jest niejadalna 🙂