Jajko pieczone w awokado

Wskazówki

30 minut  2 porcje
1 porcja to: 182 kcal \ B-8 g \ W-5 g \ T-16 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Awokado – 140 g (1 sztuka)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Delikatnie poszerzamy miejsce po pestce (można wyskrobać trochę miąższu). Awokado przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu). Do zagłębień po pestkach przekładamy jajko (najlepiej wybić je do osobnych miseczek, przełożyć żółtko i następnie biało-  tak aby się nie wylewało). Owoce oprószamy solą, pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200C i zapiekamy tak długo, aż białko się zetnie (15-20 minut). Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, przystrajamy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiady

E-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-Piekarskamarzennaaniela bak Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
marzenna
Gość
marzenna

a ile to kalorii?

aniela bak
Gość
aniela bak

a co ze skórką z awokado tez można zjesc czy sie zostawia

Item added to cart.
0 items - 0,00