Jajko pieczone w awokado

Jajko pieczone w awokado

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
182 kcal \ B-8 g \ W-5 g \ T-16 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Awokado – 140 g (1 sztuka)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Delikatnie poszerzamy miejsce po pestce (można wyskrobać trochę miąższu). Awokado przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu). Do zagłębień po pestkach przekładamy jajko (najlepiej wybić je do osobnych miseczek, przełożyć żółtko i następnie biało-  tak aby się nie wylewało). Owoce oprószamy solą, pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200C i zapiekamy tak długo, aż białko się zetnie (15-20 minut). Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, przystrajamy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
aniela bak
aniela bak
2 lat temu

a co ze skórką z awokado tez można zjesc czy sie zostawia

marzenna
marzenna
3 lat temu

a ile to kalorii?

Item added to cart.
0 items - 0,00