Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
272 kcal \ B-19 g \ W-48 g \ T-3 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Makaron ryżowy – 30 g (1 porcja)
- Krewetki – 120 g (10 sztuk)
- Papryka czerwona – 60 g (1/2 sztuki)
- Papryka zielona – 70 g (1/2 sztuki)
- Papryka żółta – 70 g (1/2 sztuki)
- Ogórek zielony – 80 g (1/2 sztuki)
- Czerwona kapusta – 40 g (1 liść)
- Marchew – 60 g (1 sztuka)
- Papier ryżowy – 72 g (10 arkuszy)
- Sezam – 5 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Krewetki obsmażyć lub ugotować i poprzekrajać na pół. Warzywa pokroić w paski. Arkusze papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąkną. Na środku układać nieduże porcje składników (krewetki, warzywa, niewielkie porcje makaronu). Aby zacząć zawijać Spring Rollsa ustawić nadzienie tak, aby warzywa, które tworzą jego bryłę, były ułożone poziomo. Zawijać prawą i lewą krawędź papieru ryżowego do środka. Zaczynając od dołu, zawijać jak naleśniki. Posypać sezamem. Podawać z dowolnym sosem.