Wskazówki
40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 357 kcal \ B-18 g \ T-17 g \ W-31 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 112 kcal \ B-6 g \ T-5 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- ziemniaki – 10 sztuk (600 g)
- groszek zielony mrożony – 1 szkl. (120 g)
- ogórek kiszony – 2 sztuki (80 g)
- czerwona cebula – 1/2 sztuki (30 g)
- jajo – 4 sztuki (200 g)
- łosoś wędzony na zimno – 1 opak. (100 g)
- majonez – 2 łyżki (40 g)
- jogurt grecki – 2 łyżki (60 g)
- musztarda francuska – 1 łyżeczka (15 g)
- musztarda dijon – 1 łyżeczka (15 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
- koperek – 2 łyżki (8 g)
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki ugotuj, ostudź i pokrój. Groszek ugotuj al’dente. Ogórki pokrój w plasterki, cebulę w półtalarki, łososia w paski, a koperek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, musztardami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj do sałatki, dorzuć koperek i wymieszaj dokładnie.
- Wstaw do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Sałatka ziemniaczana z jajami i wędzonym łososiem to propozycja idealna na wielkanocny stół. Nadaje się również na lunch lub kolację. Jest sycąca i bardzo pożywna. Spróbuj koniecznie!