Wskazówki
40 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 463 kcal \ B-21 g \ T-19 g \ W-45 g \ BŁ-13 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 109 kcal \ B-5 g \ T-5 g \ W-11 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Ziemniaki – 6 sztuk (510 g)
- Bób – 1 woreczek (500 g)
- Cebula czerwona – 1/2 sztuki (60 g)
- Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Koperek – 2 łyżki (8 g)
- Ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
- Czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, ugotuj i przestudź. Pokrój na plastry.
- Bób dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie Obierz z łupinek.
- Ser pokrusz, cebulę i awokado pokrój. Koperek posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Dodaj oliwę, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce (będzie jeszcze lepsza).
Sałatka ziemniaczana z bobem i awokado to danie idealne na upały! Może stanowić pyszny dodatek do dań z grilla, lekką kolację bądź nawet lunch do pracy. Z racji tego, że zawiera schłodzone ziemniaki (które mają niższy indeks glikemiczny od takich ugotowanych, prosto z wody), nadaje się dla osób z insulinoopornością.Jeśli lubisz tego typu sałatki, to koniecznie wypróbuj: Sałatka ziemniaczana ze szparagami i rzodkiewkami oraz: sałatka ziemniaczana na grilla