Sałatka ze Szparagami i Jajkami

4.5/5 - (Ocen: 2)
Sałatka ze szparagami i jajkami

Wskazówki

20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 430 kcal \ B-26 g \ T-30 g \ W-10 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 87 kcal \ B-5 g \ T-6 g \ W-2 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
  • pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • rzodkiewka – 4 sztuki (60 g)
  • jajo – 4 sztuki (200 g)
  • szparagi – 1 garść (200 g)
  • ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
  • jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
  • majonez – 1 łyżka (20 g)
  • koperek – 1 łyżka (4 g)
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

Przygotowanie

  1. Jaja ugotuj, a następnie pokrój na ćwiartki. Sałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach.
  2. Pomidorki poprzekrajaj, a rzodkiewki pokrój na plasterki.
  3. Szparagi lekko obgotuj (zalej wrzątkiem i gotuj 2-3 minuty). Przelej zimną wodą.
  4. Wszystkie składniki ułóż na sałacie.
  5. Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej sałatkę, a wierzch posyp pokruszonym serem feta.

Sałatka ze szparagami i jajami to propozycja na pyszne, sycące i odżywcze wiosenne śniadanie. Wszystkie składniki świetnie się komponują i tworzą pyszną całość.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz