
Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 430 kcal \ B-26 g \ T-30 g \ W-10 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 87 kcal \ B-5 g \ T-6 g \ W-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- rzodkiewka – 4 sztuki (60 g)
- jajo – 4 sztuki (200 g)
- szparagi – 1 garść (200 g)
- ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
- jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
- majonez – 1 łyżka (20 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
Przygotowanie
- Jaja ugotuj, a następnie pokrój na ćwiartki. Sałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach.
- Pomidorki poprzekrajaj, a rzodkiewki pokrój na plasterki.
- Szparagi lekko obgotuj (zalej wrzątkiem i gotuj 2-3 minuty). Przelej zimną wodą.
- Wszystkie składniki ułóż na sałacie.
- Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej sałatkę, a wierzch posyp pokruszonym serem feta.
Sałatka ze szparagami i jajami to propozycja na pyszne, sycące i odżywcze wiosenne śniadanie. Wszystkie składniki świetnie się komponują i tworzą pyszną całość.