Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 491 kcal \ B-28 g \ T-25 g \ W-39 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 108 kcal \ B-6 g \ T-6 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- ogórek zielony – 1/2 sztuki (130 g)
- awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- kukurydza konserwowa – 2 łyżki (50 g)
- chrupiące polędwiczki z kurczaka 4 szt.(240g)
- słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- musztarda francuska – 1 łyżeczka (10 g)
- musztarda dijon – 1 łyżeczka (10 g)
- sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- miód – 1 łyżka (20 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Sałatę umyj i podziel na kawałki. Pomidorki poprzekrajaj, ogórka, awokado i cebulę pokrój, a kukurydzę odsącz.
- Polędwiczki przygotuj według przepisu na „chrupiące polędwiczki z kurczaka” z mojego bloga.
- Wszystkie składniki ułóż na talerzach i posyp podprażonymi nasionami słonecznika.
- Sos: Musztardy dokładnie wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i miodem lub syropem z agawy. Dressingiem polej sałatkę. Smacznego!!
Sałatka z chrupiącymi polędwiczkami z kurczaka świetnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxa. Spróbuj koniecznie!