Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 356 kcal \ B-19 g \ T-21 g \ W-20 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 84 kcal \ B-5 g \ T-5 g \ W-5 g \ BŁ-2 g
Składniki
- brokuły – 1 sztuka (500 g)
- kukurydza konserwowa – 1 opak. (150 g)
- pomidor – 2 sztuki (340 g)
- cebula czerwona – 1/2 sztuki (50 g)
- jajo – 5 sztuk (250 g)
- rzodkiewka – 5 sztuk (60 g)
- ser sałatkowy – 1/2 opakowania (100 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- majonez – 2 łyżki (40 g)
- jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- koperek – 1 łyżka (4 g)
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, oskub i pokrój na kawałki. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
- Na dnie salaterki ułóż warstwę brokułów, następnie kukurydzę, sparzone i pokrojone pomidory, czerwoną cebulę, jaja, plasterki rzodkiewek i ser sałatkowy.
- Całość polej sosem: majonez wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
- Posyp dodatkowo koperkiem i podprażonymi nasionami słonecznika.
Sałatka warstwowa z brokułem świetnie sprawdzi się jako danie na świąteczny stół. Nadaje się też jako sałatka śniadaniowa lub na kolację.