Sałatka Warstwowa z Brokułem

Oceń
Sałatka warstwowa z brokułem

Wskazówki

25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 356 kcal \ B-19 g \ T-21 g \ W-20 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 84 kcal \ B-5 g \ T-5 g \ W-5 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • brokuły – 1 sztuka (500 g)
  • kukurydza konserwowa – 1 opak. (150 g)
  • pomidor – 2 sztuki (340 g)
  • cebula czerwona – 1/2 sztuki (50 g)
  • jajo – 5 sztuk (250 g)
  • rzodkiewka – 5 sztuk (60 g)
  • ser sałatkowy – 1/2 opakowania (100 g)
  • koperek – 1 łyżka (4 g)
  • słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
  • majonez – 2 łyżki (40 g)
  • jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • koperek – 1 łyżka (4 g)

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, oskub i pokrój na kawałki. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
  2. Na dnie salaterki ułóż warstwę brokułów, następnie kukurydzę, sparzone i pokrojone pomidory, czerwoną cebulę, jaja, plasterki rzodkiewek i ser sałatkowy.
  3. Całość polej sosem: majonez wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
  4. Posyp dodatkowo koperkiem i podprażonymi nasionami słonecznika.

Sałatka warstwowa z brokułem świetnie sprawdzi się jako danie na świąteczny stół. Nadaje się też jako sałatka śniadaniowa lub na kolację.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz