
Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 484 kcal \ B-26 g \ T-24 g \ W-40 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 194 kcal \ B-10 g \ T-10 g \ W-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Ulubiony makaron* – 2,5 szklanki (200 g)
- Rukola – 4 garście (80 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Suszone pomidory w oleju – 8 plastrów (80 g)
- Awokado – 1/2 większej sztuki (80 g)
- Oliwki czarne – 10 sztuk (25 g)
- Cebula czerwona – 1/2 sztuki (40 g)
- Ser mozzarella, mini – 12 kulek (85 g)
- Tuńczyk w oleju – 1 puszka (160 g)
- Oliwa – 4 łyżki (40 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie i przestudź.
- Tuńczyka odsącz. Rukolę umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe, oliwki, mozzarellę poprzekrajaj na pół. Suszone pomidory, awokado i cebulę pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem fantastycznie sprawdzi się jako kolacja, posiłek do pracy lub nawet śniadanie. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a dodatkowo pysznie smakuje 🙂