Sałatka Makaronowa z Tuńczykiem

5/5 - (Ocen: 3)
Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Wskazówki

20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 484 kcal \ B-26 g \ T-24 g \ W-40 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 194 kcal \ B-10 g \ T-10 g \ W-16 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Ulubiony makaron* – 2,5 szklanki (200 g)
  • Rukola – 4 garście (80 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Suszone pomidory w oleju – 8 plastrów (80 g)
  • Awokado – 1/2 większej sztuki (80 g)
  • Oliwki czarne – 10 sztuk (25 g)
  • Cebula czerwona – 1/2 sztuki (40 g)
  • Ser mozzarella, mini – 12 kulek (85 g)
  • Tuńczyk w oleju – 1 puszka (160 g)
  • Oliwa – 4 łyżki (40 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i przestudź.
  2. Tuńczyka odsącz. Rukolę umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe, oliwki, mozzarellę poprzekrajaj na pół. Suszone pomidory, awokado i cebulę pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem fantastycznie sprawdzi się jako kolacja, posiłek do pracy lub nawet śniadanie. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a dodatkowo pysznie smakuje 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz