Sałatka Makaronowa z Tuńczykiem i Szpinakiem

5/5 - (Ocen: 2)
Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Wskazówki

20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 503 kcal \ B-25 g \ T-25 g \ W-43 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 170 kcal \ B-8 g \ T-8 g \ W-15 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty – 2 szklanki (160 g)
  • tuńczyk w sosie własnym – 2 opak. (160 g)
  • szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
  • pomidorki koktajlowe – 2 garście (250 g)
  • suszone pomidory – 6 sztuk (60 g)
  • awokado – 1/2 sztuki (70 g)
  • czerwona cebula – 1/4 sztuki (20 g)
  • ser feta – 1/4 opakowania (50 g)
  • bazylia – 1 garść
  • oliwa – 4 łyżki (40 g)
  • sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka (10 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al’dente. Tuńczyka odsącz. Szpinak pokrój, pomidorki poprzekrajaj. Suszone pomidory, awokado i cebulę pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj.
  2. Przygotuj dressing: w słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz.
  3. Wszystkie składniki umieść w dużej misce,  dodaj dressing, wymieszaj i podawaj.
  4. Jeśli sałatkę chcesz zabrać na wynos, sos zapakuj osobno i użyj go bezpośrednio przed jedzeniem.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem to pomysł na szybki i smaczny posiłek do pracy lub kolację. Składniki możesz wymieniać wedle swoich preferencji.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz