Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 503 kcal \ B-25 g \ T-25 g \ W-43 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 170 kcal \ B-8 g \ T-8 g \ W-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- makaron pełnoziarnisty – 2 szklanki (160 g)
- tuńczyk w sosie własnym – 2 opak. (160 g)
- szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (250 g)
- suszone pomidory – 6 sztuk (60 g)
- awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- czerwona cebula – 1/4 sztuki (20 g)
- ser feta – 1/4 opakowania (50 g)
- bazylia – 1 garść
- oliwa – 4 łyżki (40 g)
- sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- musztarda dijon – 1 łyżeczka (10 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Makaron ugotuj al’dente. Tuńczyka odsącz. Szpinak pokrój, pomidorki poprzekrajaj. Suszone pomidory, awokado i cebulę pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj.
- Przygotuj dressing: w słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz.
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj dressing, wymieszaj i podawaj.
- Jeśli sałatkę chcesz zabrać na wynos, sos zapakuj osobno i użyj go bezpośrednio przed jedzeniem.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem to pomysł na szybki i smaczny posiłek do pracy lub kolację. Składniki możesz wymieniać wedle swoich preferencji.