Wskazówki
12 godzin (+30 minut) 8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
291 kcal \ B-21 g \ W-11 g \ T-18 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Śledź w płatach – 800 g (8 płatów)
- Woda – 440 g (2 szklanki)
- Ocet spirytusowy – 100 g (1/2 szklanki)
- Ananas w puszce – 300 g (10 plastrów)
- Ogórek kiszony – 240 g (4 sztuki)
- Cebula czerwona – 105 g (1 sztuka)
- Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
- Majonez – 25 g (1 łyżka)
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Sałatka śledziowa gości na naszych stołach już od kilku lat. Wprowadziła ją moja Mama i ciągle uważam, że w jej wykonaniu jest najsmaczniejsza (mimo, że ta wersja też jest pyszna) 🙂
*Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (przynajmniej 2h). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Ryby zalać wodą oraz octem i odstawić do lodówki na całą noc. Ananasa oraz ogórki kiszone odsączyć i pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić drobno. Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Jogurt i majonez wymieszać, dodać do sałatki. Wymieszać ponownie.
Najlepiej smakuje następnego dnia 🙂
*Można użyć już gotowe śledzie w occie.