
Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 192 kcal \ B-12 g \ T-15 g \ W-2 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g pasty: 161 kcal \ B-10 g \ T-12 g \ W-2 g \ BŁ-0 g
Składniki
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- tuńczyk w sosie własnym – 1 opak. (50 g)
- czerwona cebula – 1/4 sztuki (15 g)
- ogórek konserwowy – 1 sztuka (30 g)
- szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- majonez – 1 łyżka (25 g)
- musztarda dijon – 1 łyżeczka (10 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Jaja ugotuj na twardo i ostudź. Usuń skorupki.
- Cebulkę, ogórka, szczypiorek i koperek pokrój drobno.
- Tuńczyka odsącz z zalewy.
- Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj majonez, musztardę, sól, pieprz i ugnieć przy pomocy widelca.
- Pastę podawaj na pieczywie.
Prosta pasta jajeczna z tuńczykiem świetnie smakuje zarówno na pieczywie jak i podana w tartaletkach. To fajny pomysł na śniadanie wielkanocne.