Wskazówki
30 minut
4 porcje (8 kotletów)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 563 kcal \ B-25 g \ T-27 g \ W-51 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 225 kcal \ B-12 g \ T-15 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g kotletów: 201 kcal \ B-11 g \ T-13 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- jajo – 6 sztuk (300 g)
- ser mozzarella, tarty – 2 łyżki (24 g)
- suszone pomidory w oleju – 5 sztuk (50 g)
- bułka tarta – 1 łyżka (15 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- szczypior – 1 łyżka (5 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- bułka tarta – 2 łyżki (30 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
Przykładowe dodatki
- ziemniaki – 200 g na 1 porcję
- brokuły – 125 g na 1 porcję
- pomidorki koktajlowe – 50 g na 1 porcję
- kukurydza konserwowa – 15 g na 1 porcję
- ser feta – 25 g na 1 porcję
- oliwa – 5 g na 1 porcję
Przygotowanie
- 5 jaj ugotuj na twardo i odłóż do przestudzenia. Oskub ze skorupek i przełóż do naczynia. Ugnieć dokładnie przy pomocy widelca.
- Do miski z jajami wrzuć starty ser, pokrojone drobno suszone pomidory, łyżkę bułki tartej, drobno posiekany koper, szczypior, surowe jajo, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę podziel na 8 części i z każdej uformuj kotlecik. Obtocz delikatnie w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym maśle z oliwą.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie były to ziemniaki z koperkiem, sałatka z brokułem i sos musztardowy.
Kotlety jajeczne z suszonymi pomidorami świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj koniecznie!