Wskazówki
30 minut
4 porcje (8 kotletów)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 529 kcal \ B-32 g \ T-22 g \ W-49 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 171 kcal \ B-13 g \ T-11 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g samych kotletów: 177 kcal \ B-13 g \ T-11 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mięso mielone z indyka – 1 opak. (400 g)
- Bułka tarta – 3 łyżki (24 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Suszone pomidory w oleju – 5 sztuk (50 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Suszone pomidory z czos. – 1 łyżeczki (4 g)
- Sól i pieprz – do smaku
- Ser mozzarella, mini – 8 sztuk (56 g)
Smażenie
- Bułka tarta – 2 łyżki (16 g)
- Oliwa – 3 łyżki (30 g)
Przykładowe dodatki
- Ziemniak młody – 4 sztuki na 1 porcję
- Mizeria na jogurcie – 125 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Na oliwie zeszklij cebulkę i dodaj do zmielonego mięsa. Dorzuć bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, pokrojone drobno suszone pomidory, jajo i przyprawy. Dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Masę podziel na 8 części.
- Każdą część delikatnie rozpłaszcz, ułóż kulkę mozzarelli mini przekrojoną na pół i zamknij kotlet. Obtocz w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Kotlety z indyka z mozzarellą to świetny pomysł na pyszny i wbrew pozorom szybki obiad 🙂 Zasmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Możesz podać je z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody lub pieczonymi w piekarniku oraz warzywami: mizerią, szparagami, fasolką szparagową bądź z surówką.