Kotlety z Indyka z Mozzarellą

4.2/5 - (Ocen: 23)
Kotlety z indyka z mozzarellą

Wskazówki

30 minut
4 porcje (8 kotletów)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 529 kcal \ B-32 g \ T-22 g \ W-49 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 171 kcal \ B-13 g \ T-11 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g samych kotletów: 177 kcal \ B-13 g \ T-11 g \ W-6 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mięso mielone z indyka – 1 opak. (400 g)
  • Bułka tarta – 3 łyżki (24 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Suszone pomidory w oleju – 5 sztuk (50 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Suszone pomidory z czos. – 1 łyżeczki (4 g)
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Ser mozzarella, mini – 8 sztuk (56 g)

Smażenie

  • Bułka tarta – 2 łyżki (16 g)
  • Oliwa – 3 łyżki (30 g)

Przykładowe dodatki

Przygotowanie

  1. Na oliwie zeszklij cebulkę i dodaj do zmielonego mięsa. Dorzuć bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, pokrojone drobno suszone pomidory, jajo i przyprawy. Dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Masę podziel na 8 części.
  2. Każdą część delikatnie rozpłaszcz, ułóż kulkę mozzarelli mini przekrojoną na pół i zamknij kotlet. Obtocz w bułce tartej.
  3. Smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kotlety z indyka z mozzarellą to świetny pomysł na pyszny i wbrew pozorom szybki obiad 🙂 Zasmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Możesz podać je z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody lub pieczonymi w piekarniku oraz warzywami: mizerią, szparagami, fasolką szparagową bądź z surówką.

Smażenie cebuli
Składniki w misce
Wymieszanie składników
Dodanie mozzarelli
Uformowanie kotletów
Kotlety z indyka z mozzarellą na patelni

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 23)

Dodaj komentarz