Kotleciki Ziemniaczane

4.7/5 - (Ocen: 3)
Kotleciki ziemniaczane

Wskazówki

25 minut
16 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 96 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-16 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez sosu: 75 kcal \ B-2 g \ T-1 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g kotlecika: 138 kcal \ B-3 g \ T-2 g \ W-27 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Ziemniak ugotowany – 6 sztuk (500 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Mąka pszenna – 1/2 szklanki (70 g)
  • Mąka ziemniaczana – 3/4 szklanki (120 g)
  • Sos czosnkowy – 10 łyżek (250 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na tłuszczu.
  2. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub udeptaj przy pomocy widelca na gładko.
  3. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną (mąki dodawaj stopniowo, bo może się okazać, że potrzebujesz mniej lub więcej. Wszystko zależy od tego, czy ziemniaki mają dużo wody, czy nie), cebulkę, jajko oraz przyprawy. Wymieszaj.
  4. Z masy uformuj kulki i rozpłaszcz je na placki (ok 1 cm grubości).
  5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj solo lub z ulubionym sosem – czosnkowym, koperkowym lub kurkowym.

Placuszki z gotowanych ziemniaków to fantastyczny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu. Zasmakują każdemu 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz