
Wskazówki
25 minut
16 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 96 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-16 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez sosu: 75 kcal \ B-2 g \ T-1 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g kotlecika: 138 kcal \ B-3 g \ T-2 g \ W-27 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Ziemniak ugotowany – 6 sztuk (500 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Mąka pszenna – 1/2 szklanki (70 g)
- Mąka ziemniaczana – 3/4 szklanki (120 g)
- Sos czosnkowy – 10 łyżek (250 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na tłuszczu.
- Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub udeptaj przy pomocy widelca na gładko.
- Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną (mąki dodawaj stopniowo, bo może się okazać, że potrzebujesz mniej lub więcej. Wszystko zależy od tego, czy ziemniaki mają dużo wody, czy nie), cebulkę, jajko oraz przyprawy. Wymieszaj.
- Z masy uformuj kulki i rozpłaszcz je na placki (ok 1 cm grubości).
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj solo lub z ulubionym sosem – czosnkowym, koperkowym lub kurkowym.
Placuszki z gotowanych ziemniaków to fantastyczny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu. Zasmakują każdemu 🙂