Gniecione Ziemniaki z Piekarnika

5/5 - (Ocen: 2)
Gniecione ziemniaki z piekarnika

Wskazówki

50 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 293 kcal \ B-7 g \ T-9 g \ W-44 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g ziemniaków: 109 kcal \ B-3 g \ T-3 g \ W-16 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • ziemniaki – 12 sztuk (1020 g)
  • olej – 3 łyżki (30 g)
  • papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • ser grana padano, tarty – 2 łyżki (20 g)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj porządnie i ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach.
  2. Po około 20 minutach odlej i wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Rozgnieć przy pomocy tłuczka bądź szklanki i każdego ziemniaka posmaruj marynatą (olejem wymieszanym z przyprawami).
  4. Posyp serem i zapiekaj w 200C przez 20 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
  5. Podawaj np. z sosem czosnkowym.

Gniecione ziemniaki z piekarnika to świetny dodatek do obiadu. Fantastycznie komponują się z siekanymi kotlecikami, surówką i sosem czosnkowym.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00