Wskazówki
50 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 293 kcal \ B-7 g \ T-9 g \ W-44 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g ziemniaków: 109 kcal \ B-3 g \ T-3 g \ W-16 g \ BŁ-1 g
Składniki
- ziemniaki – 12 sztuk (1020 g)
- olej – 3 łyżki (30 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- ser grana padano, tarty – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Ziemniaki wyszoruj porządnie i ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach.
- Po około 20 minutach odlej i wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgnieć przy pomocy tłuczka bądź szklanki i każdego ziemniaka posmaruj marynatą (olejem wymieszanym z przyprawami).
- Posyp serem i zapiekaj w 200C przez 20 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
- Podawaj np. z sosem czosnkowym.
Gniecione ziemniaki z piekarnika to świetny dodatek do obiadu. Fantastycznie komponują się z siekanymi kotlecikami, surówką i sosem czosnkowym.