Wskazówki
Składniki
Składniki główne
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (350 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Curry – 1 łyżeczka
- Sól – do smaku
- Ziemniak – 8 sztuk (700 g)
- Brokuły – 1 główka (250 g)
- Ser żółty, tarty (lub inny) – 2 garście (60 g)
Sos
- Jogurt natur. (lub śmietana) – 1 opak. (180 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka chilli – 1/3 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
- Ziemniaki i brokuły ugotuj w osolonej wodzie i lekko przestudź.
- Mięso pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dopraw curry, papryką słodką oraz solą i pieprzem. Smaż do momentu, aż mięso się zetnie.
- Ziemniaki pokrój na plasterki i połowę wyłóż na dnie naczynia do zapiekania. Następnie ułóż kurczaka, brokuły, posyp serem i polej połową sosu (wymieszaj śmietanę lub jogurt, jajo i przyprawy). Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, brokułów, sera i polej sosem.
- Piecz w 180C przez 30 minut. Smacznego!
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i kurczakiem to pomysł na pyszny obiad „resztkowy”. Jeśli zostały Ci ziemniaki z dnia poprzedniego, to sprawdzą się fantastycznie!
Jeżeli unikasz mleka krowiego, możesz wykorzystać jogurt kokosowy oraz wegański zamiennik sera. Ja tak zrobiłam i smakowało pysznie.
Jeśli masz insulinooporność, ziemniaki przetrzymaj kilka godzin w lodówce, a dopiero później pokrój je i ułóż w naczyniu. Podczas chłodzenia, wytworzy się w nich skrobia oporna, która sprawia że ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny 🙂 To prosty zabieg, dzięki któremu bezpiecznie możesz je zjadać.