Wskazówki
35 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 512 kcal \ B-27 g \ T-21 g \ W-52 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 159 kcal \ B-9 g \ T-7 g \ W-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- makaron pełnoziarnisty – 3 szklanki (270 g)
- kiełbaski śląskie z szynki – 4 sztuki (160 g)
- cebula – 1 sztuka (60 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- cukinia – 1 sztuka (200 g)
- tymianek suszony – 1 szczypta
- brokuły – 1/2 sztuki (250 g)
- śmietana 12% – 1 opakowanie (200 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- ser cheddar – 2 garście (40 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – do smaku
- mozzarella – 2 garście (50 g)
Przygotowanie
- Makaron ugotuj aldente i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Na patelni podsmaż pokrojone kiełbaski. Dorzuć cebulę, czosnek, a gdy lekko się zeszklą dodaj pokrojoną cukinię. Dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Ułóż na makaronie.
- Brokuły podziel na różyczki i ugotuj. Dorzuć do pozostałych składników.
- W miseczce wymieszaj śmietanę, jajo, ser, sól i pieprz. Wylej na składniki w naczyniu. Posyp startym serem mozzarella i piecz 20 minut w 180C.
Zapiekanka makaronowa z kiełbaskami, cukinią i brokułami sprawdzi się jako sycący obiad dla całej rodziny lub szybka i smaczna ciepła kolacja. Możesz ją też zapakować do pudełka na wynos, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze 🙂