Wskazówki
35 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 498 kcal \ B-28 g \ T-18 g \ W-54 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g zapiekanki: 141 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- makaron pełnoziarnisty – 2 szklanki (200 g)
- szynka szwarcwaldzka – 6 plastrów (66 g)
- cebula – 1 sztuka (60 g)
- czosnek – 2 ząbki (8 g)
- brokuły – 1/2 sztuki (250 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (150 g)
- śmietana 12% – 1 opakowanie (200 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- ser cheddar – 1 garść (20 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – do smaku
- mozzarella – 2 garście (50 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
Przygotowanie
- Brokuły podziel na różyczki i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente (również w osolonej wodzie).
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szynkę szwarcwaldzką. Dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula lekko się zezłoci.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron. Ułóż warstwę cebuli z szynką. Dorzuć brokuły i poprzekrajane pomidorki koktajlowe.
- W misce wymieszaj śmietanę, jajo, cheddar, sól i pieprz. Sos wylej na składniki w naczyniu. Posyp tartym serem mozzarella.
- Piecz w 200C przez 20 minut.
Zapiekanka makaronowa z szynką szwarcwaldzką i brokułami to pomysł na proste, pyszne i sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom dań z makaronu. To świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.