Zapiekanka Makaronowa z Szynką Szwarcwaldzką i Brokułami

5/5 - (Ocen: 1)
Zapiekanka makaronowa z szynką szwarcwaldzką i brokułami

Wskazówki

35 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 498 kcal \ B-28 g \ T-18 g \ W-54 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g zapiekanki: 141 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-15 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty – 2 szklanki (200 g)
  • szynka szwarcwaldzka – 6 plastrów (66 g)
  • cebula – 1 sztuka (60 g)
  • czosnek – 2 ząbki (8 g)
  • brokuły – 1/2 sztuki (250 g)
  • pomidorki koktajlowe – 2 garście (150 g)
  • śmietana 12% – 1 opakowanie (200 g)
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • ser cheddar – 1 garść (20 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – do smaku
  • mozzarella – 2 garście (50 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)

Przygotowanie

  1. Brokuły podziel na różyczki i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente (również w osolonej wodzie).
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szynkę szwarcwaldzką. Dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula lekko się zezłoci.
  3. Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron. Ułóż warstwę cebuli z szynką. Dorzuć brokuły i poprzekrajane pomidorki koktajlowe.
  4. W misce wymieszaj śmietanę, jajo, cheddar, sól i pieprz. Sos wylej na składniki w naczyniu. Posyp tartym serem mozzarella.
  5. Piecz w 200C przez 20 minut.

Zapiekanka makaronowa z szynką szwarcwaldzką i brokułami to pomysł na proste, pyszne i sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom dań z makaronu. To świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00