Wskazówki
30 minut
4 porcje (w tym 8 kotletów)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami:588 kcal \ B-32 g \ T-25 g \ W-59 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 kotleta bez dodatków: 157 kcal \ B-13 g \ T-10 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g samego kotleta: 173 kcal \ B-14 g \ T-11 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mięso z łopatki wieprzowej – 500 g
- Bułka tarta – 3 łyżki (25 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Pieprz – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Bułka tarta – 2,5 łyżki (20 g)
- Masło klarowane – do smażenia
Przykładowe dodatki
- Ziemniak – 3 sztuki na 1 porcję
- Mizeria ze śmietaną – 100 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Cebulę pokrój dość drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Mięso zmiel i przełóż do miski, dodaj bułkę tartą (3 łyżki), jajo, sól, pieprz i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni.
- Masę podziel na 8 w miarę równych części i z każdej uformuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Obtocz w niewielkiej ilości bułki tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż kotlety. Smaż z obu stron po kilka minut, do lekkiego zezłocenia.
- Usmażone kotlety ułóż na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Tradycyjne kotlety mielone, które lubi większość z nas. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Jeśli masz insulinooporność, zadbaj o odpowiednie dodatki. Kotlety podaj z dużą ilością surowych warzyw, np. z surówką z pora lub młodej kapusty.
Serio można mielone zrobione w ten sposób przy insulinooporności???
Oczywiście, że tak 🙂 Proszę tylko pamiętać o odpowiednich dodatkach: dużej ilości surowych warzyw. Może się sprawdzić surówka z porem lub surówka z młodej kapusty z bloga 🙂
a ile gram masla do smażenia i ziemniaków? 🙂
to są ilości, które ciężko odmierzyć. Ja dodaję łyżkę, czasami dwie lub więcej. Zależy czy mam czas, żeby stać dłużej przy patelni (jak jest więcej tłuszczu, to robią się szybciej). Obserwuję też jak „zachowuje” się mięso.