
Wskazówki
30 minut
4 porcje (w tym 8 kotletów)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami:588 kcal \ B-32 g \ T-25 g \ W-59 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 kotleta bez dodatków: 157 kcal \ B-13 g \ T-10 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g samego kotleta: 173 kcal \ B-14 g \ T-11 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mięso z łopatki wieprzowej – 500 g
- Bułka tarta – 3 łyżki (25 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Pieprz – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Bułka tarta – 2,5 łyżki (20 g)
- Masło klarowane – do smażenia
Przykładowe dodatki
- Ziemniak – 3 sztuki na 1 porcję
- Mizeria ze śmietaną – 100 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Cebulę pokrój dość drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Mięso zmiel i przełóż do miski, dodaj bułkę tartą (3 łyżki), jajo, sól, pieprz i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni.
- Masę podziel na 8 w miarę równych części i z każdej uformuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Obtocz w niewielkiej ilości bułki tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż kotlety. Smaż z obu stron po kilka minut, do lekkiego zezłocenia.
- Usmażone kotlety ułóż na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Tradycyjne kotlety mielone, które lubi większość z nas. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Jeśli masz insulinooporność, zadbaj o odpowiednie dodatki. Kotlety podaj z dużą ilością surowych warzyw, np. z surówką z pora lub młodej kapusty.






Serio można mielone zrobione w ten sposób przy insulinooporności???
Oczywiście, że tak 🙂 Proszę tylko pamiętać o odpowiednich dodatkach: dużej ilości surowych warzyw. Może się sprawdzić surówka z porem lub surówka z młodej kapusty z bloga 🙂