Tradycyjne kotlety mielone z cebulką

4/5 - (Ocen: 3)
Domowe burgery wołowe

Wskazówki

30 minut
4 porcje (w tym 8 kotletów)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami:588 kcal \ B-32 g \ T-25 g \ W-59 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 kotleta bez dodatków: 157 kcal \ B-13 g \ T-10 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g samego kotleta: 173 kcal \ B-14 g \ T-11 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mięso z łopatki wieprzowej – 500 g
  • Bułka tarta – 3 łyżki (25 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
Panierowanie i smażenie:
  • Bułka tarta – 2,5 łyżki (20 g)
  • Masło klarowane – do smażenia

Przykładowe dodatki

  • Ziemniak – 3 sztuki na 1 porcję
  • Mizeria ze śmietaną – 100 g na 1 porcję

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój dość drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Mięso zmiel i przełóż do miski, dodaj bułkę tartą (3 łyżki), jajo, sól, pieprz i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni.
  3. Masę podziel na 8 w miarę równych części i z każdej uformuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Obtocz w niewielkiej ilości bułki tartej.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż kotlety. Smaż z obu stron po kilka minut, do lekkiego zezłocenia.
  5. Usmażone kotlety ułóż na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Tradycyjne kotlety mielone, które lubi większość z nas. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

Smażenie cebuli
Składniki w misce
Wymieszanie składników
Uformowane tradycyjne kotlety mielone z cebulką
Panierowanie kotletów mielonych z cebulką
Tradycyjne kotlety mielone z cebulką na patelni

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00