Tradycyjne kotlety mielone z cebulką

Domowe burgery wołowe

Wskazówki

30 minut  8 kotletów
Wartość odżywcza 1 kotleta:
161 kcal \ B-13 g \ T-10 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mięso z łopatki wieprzowej – 500 g
  • Bułka tarta – 25 g (3 łyżki)
  • Cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Jajo – 50 g (1 sztuka)

Panierowanie i smażenie

  • Bułka tarta – 20 g (2,5 łyżki)
  • Masło klarowane – do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój dość drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Mięso zmiel i przełóż do miski, dodaj bułkę tartą (3 łyżki), jajo, sól, pieprz i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni.
  3. Masę podziel na 8 w miarę równych części i z każdej uformuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Obtocz w niewielkiej ilości bułki tartej.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wyłóż kotlety. Smaż z obu stron po kilka minut, do lekkiego zezłocenia.
  5. Usmażone kotlety ułóż na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Tradycyjne kotlety mielone, które lubi większość z nas. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

Smażenie cebuli
Składniki w misce
Wymieszanie składników
Uformowane tradycyjne kotlety mielone z cebulką
Panierowanie kotletów mielonych z cebulką
Tradycyjne kotlety mielone z cebulką na patelni

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00